הטיפול האלטרנטיבי בוורטיגו 

מבוא
בשונה מסחרחורת רגילה שתוקפת אותנו למספר שניות בודדות, ורטיגו היא תחושה של סחרחורת קשה ביותר, שלא ממהרת לחלוף. ורטיגו (Vertigo) יוצר אשליה מוּדעת של תנועה, כלומר מי שחווה התקף ורטיגו מבין בזמן אמת שהוא לא באמת נמצא בתנועה. הוא למעשה מודע היטב למציאות סביבו, אבל חווה אותה באופן שונה, כתוצאה מכָּשל בהתמצאות המרחבית.
קירות שמתחילים להסתובב, סחרחורת פנימית שמציפה את הגוף וראש סחרחר הם התסמינים של תופעה פיזיולוגית שלא קשורה כלל לתנועה אמיתית. רבים מכנים אותה בשם ורטיגו שנגזר מהמילה הלטינית שפירושה "תנועה סיבובית".
15-35 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית יחוו תחושת ורטיגו בשלב כלשהו בחייהם, וחלקם ימשיכו לחוות אותה במשך שנים. ורטיגו לא נובע ממצב מסכן חיים, ומהווה מגבלה זמנית בלבד, אך מי שהתנסה בתחושה יכול להעיד שהיא מפחידה, עד שהיא גורמת לרצון להתפנות לבית החולים ללא צורך אמיתי.
 







מה מרגישים בזמן התקף ורטיגו?
התחושה בזמן התקף ורטיגו היא הרגשה של חוסר יציבות וסחרחורת איומה לזמן ממושך. יש כאלה שבזמן התקף ורטיגו מרגישים שהכל סביבם מסתובב והם עומדים ליפול בכל שנייה, ויש כאלה שמרגישים שהם עצמם מסתובבים עוד ועוד. בקיצור – רכבת הרים בלתי נסבלת, שמטבע הדברים מעוררת לא פעם גם תחושת חרדה ופניקה.
מדובר בתחושה של סחרור פנימי המתרחש בראש. התופעה מתבטאת בהתקפים קלים או קשים של סחרחורת בעיקר בזמן של שינויי תנוחה. לדוגמה, הסחרחורת תופיע בעת שינוי כיוון בשכיבה במיטה, קימה משכיבה לישיבה, או לחילופין תוך כדי נסיעה ברכב במידה שמתרחש שינוי זוויתי במנח הראש.
התחושות הקשות האלה מלוות בדרך כלל בבחילה, בהקאה, בהזעה ובעיניים מרצדות. התסמינים מבלבלים ומבהילים, וגורמים לרבים שחווים בפעם הראשונה התקף ורטיגו להתפנות לחדר המיון, מחשש להתקף לב או אירוע מוחי.
 
הטיפול התרופתי בוורטיגו
במערכת האחראית  על שיווי המשקל שלנו קיימים גבישים קטנים, המכונים "קריסטלים". כאשר הקריסטלים משתחררים ומשנים את מיקומם הטבעי, החיישנים במערכת זו מזהים תנועה, גם כשהגוף נמצא במנוחה מלאה. כך, בכל פעם שהקריסטלים מתחילים לנוע באוזן הפנימית – התקף ורטיגו חדש יופיע. מדובר בסוג סחרחורת שנגרמת בעיקר בעת שינויי תנוחת הגוף. במקרה כזה יש צורך בייצוב האוזן באמצעות החזרת הקריסטלים למקומם. כלומר, הטיפול התרופתי אינו יכול לטפל בשורש הבעיה, אלא בסימפטומים שלה – הוא עשוי להקל באופן משמעותי ומיידי על תחושת הסחרחורת והבחילה.

ההבדל בין גישת הטיפול האלטרנטיבי לזו של הקונבנציונלי
ההבדל העיקרי בין טיפול אלטרנטיבי לזה הקונבנציונלי יהיה בשאיפה לחפש את שורש הבעיה ולהציע את הטיפול שימנע ממנה לשוב ולהציק.
 
 
הטיפול האלטרנטיבי בוורטיגו
הטיפול ברפואה משלימה בוורטיגו מתבסס על שילוב של דיקור סיני ונטילת פורמולות סיניות. קיימים 8 סוגי סימפטומים לוורטיגו:
  1. עליה של אנרגיית היאנג של הכבד: סחרחורות, כאבים ולחץ בראש, חולשה וכאב בגב התחתון ובברכיים, זמזום אוזניים, טעם מר בפה, נדודי שינה, חלומות מטרידים, נרגנות. הסימפטומים מחריפים במתח נפשי וכעס ויבוא לידי ביטוי בפנים סמוקות ולשון אדומה.
  2. עליית אש הכבד: עיניים אדומות, טעם מר בפה, סחרחורות, פנים אדומות, וורטיגו, יובש בפה, עצירות, שתן מואט וכהה, כאב ולחץ בראש ובעיניים, זמזום אוזניים, סיוטים, נדודי שינה, כאבים בירכתי הבטן, צואה יבשה, צמא.
  3. רוח פנימית של הכבד: הסחרחורות יותר חריפות, מלוות בבחילות, וורטיגו, התכווצויות שרירים, סטייה של הפה והעיניים, איבוד שיווי משקל, קושי בדיבור, פרכוסים.
  4. לחה עכורה בראש: סחרחורות, וורטיגו, הרגשת כבדות בראש, לחץ ומלאות בחזה, דבקות בפה, תיאבון ירוד, חוסר יכולת להתרכז, בחילות.
  5. חסר דם וצ'י: סחרחורת, וורטיגו, שפתיים חיוורות, עייפות, פנים חיוורות, חוסר נטייה לדבר, ציפורניים חיוורות, נדודי שינה, טשטוש ראייה, זיכרון חלש, תיאבון ירוד, צואה ריקה.
  6. חסר ביין ותמצית הכליות: סחרחורות, וורטיגו, נדודי שינה, שכחה, כאב וחולשה בגב התחתון ובברכיים, עייפות, חום בחמשת הכפות, חלומות מטרידים, טנטון אוזניים.
  7. חסר ביאנג ותמצית הכליות: סחרחורת, וורטיגו, נדודי שינה, חולשה בכאב התחתון וברגליים, חלומות מטרידים, הרגשת קור כללית, שכחה.
  8. חולשה של היין והיאנג: כאבי ראש, טשטוש ראייה, סחרחורת ווורטיגו שמחריפים בתנועה, קוצר נשימה, חולשה וכאב בגב התחתון וברגליים, זמזום אוזניים, עייפות, הירדמות של הגפיים.
 
הטיפול יכלול סדרה של תנועות ראש מבוקרות והנחיות לשמירה על מנח הראש לפרק זמן קצוב, שכן הטיפול עוסק בהשבת הקריסטלים למקומם והוצאתם מהתעלה בה התבצרו.
 
כל תנוחת ראש תוחזק במשך כחצי דקה על מנת לעקוב אחרי הופעת סימפטומים כגון סחרחורת או ריצוד עיניים. את המהלך הטיפולי לרוב יש לבצע כפעמיים על מנת שיהיה אפקטיבי וההצלחה הטיפולית תהיה גבוהה. עם זאת, הממצאים מצביעים על הישנות התופעה אצל כ-50% מהחולים במהלך חמש השנים שלאחר הטיפול.
 
טיפול עצמי בוורטיגו
 
  1. עיסוי מפרק כף היד
תרגילים לעצירת סחרחורות: חיפוש נקודת הלחיצה באמה
מתחת לכף היד השמאלית שלכם, ישנה נקודת לחיצה שיכולה להרגיע תחושות ורטיגו, סחרחורות ובחילות שתוקפות אתכם. כך תמצאו אותה ותעצרו את הסבל:
מדדו מרחק של 3 אצבעות מקצה כף היד השמאלית.
הניחו לידן את האגודל, שחררו אותן והתחילו לעסות עימו את הנקודה למשך 5-4 שניות.
 
  1. עיסוי נקודות לחיצה בכפות רגליים
תרגילים לעצירת סחרחורות: כפות רגליים עם אבנים ושתי נקודות לחיצה
נקודות לחיצה נוספות שיכולות לעצור סחרחורת נמצאות בכפות הרגליים.
מצאו את הנקודה מתחת לרווחים שבין הזרת לקמיצה, שמסומנות בעיגולים אדומים בתמונה.
עסו כל אחת מהנקודות עם מפרק אצבע ידכם למשך 30 שניות.
 
 
 
  1. תרגילים לעצירת סחרחורות: להסתכל קדימה אל עבר נקודה אדומה
הסתכלו קדימה אל עבר נקודה צבעונית שמסומנת על הקיר או מטרה דמיונית שנמצאת מולכם ובגובה עיניכם.
התמקדו בנקודה הזו ואם אתם חשים סחרחורת, חכו שהיא תחלוף.
לאחר מכן, המשיכו להתמקד בה וסובבו מעט ולאט את ראשכם מצד לצד.
העלו את המהירות בהדרגתיות. אם אתם חשים מסוחררים, הורידו אותה מעט.
המשיכו להזיז את הראש למשך כדקה.

סיכום

הטיפול האלטרנטיבי אינו כרוך בנטילת תרופות. דיקור סיני בשילוב עם פורמולות סיניות הוא המתכון המנצח לטיפול בוורטיגו. הטיפול האלטרנטיבי העצמי הראשון בא לידי ביטוי בעיסוי מפרק כף היד ובנקודת לחיצה בכפות הרגליים. הוא יעיל מאוד בהשוואה לטיפול הקונבנציונלי.

 
 
מרפאת אור הנר - לחופש מכאבים
מודיעין (מרכז רננים מכבים , קומה ב' )  • חולון
054-6387294
nirchaim2@gmail.com
..