דף הבית >> מאמרים >> שיתוק פנים (פציאליס) Facialis - Facial Paralysis -

שיתוק פנים (פציאליס) Facialis - Facial Paralysis -

רקע


שיתוק עצב הפנים, פציאליס, היא בעיה הפוגעת בעצב הפנים הבאה לידי ביטוי בקושי בביצוע הבעות פנים מסוימות או יכולת לסגור את עפעף העין עד הסוף.
ככלל, ככל שהטיפול בבעיה ניתן סמוך לפריצתה סיכויי הצלחת הטיפול יגדלו באופן משמעותי. שיתוק עצב הפנים מתרחש לרוב בצד אחד של הפנים, שם נרדף לעצם הפנים הוא העצב הקרניאלי ה-7, אשר יוצא מן הגולגולת מתחת לאוזן.
בעיקרון קיימים שני עצבים קרניאליים, אשר כל אחד מהם מעצבב צד אחד של הפנים, תפקיד עצבים אלו הוא לגרום לחיוך, לסגור את העפעף, ולהפריש דמעות מהעיניים באמצעות שליחת אותות לבלוטת הדמע. המסרים המועברים מהמוח לכיוון שרירי הפנים משתבשים כאשר עצב הפנים נפגע בעצמו.

שיתוק בחצי הימני (או השמאלי) של הפנים משפיע על כל הצד הימני (או השמאלי) של הפנים כולל המצח. שיתוק פנים עלול להיווצר מחשיפה לרוח קרה כדוגמת בסיור רגלי בעיצומו של החורף. בשלב ראשון לאחר חזרה למקום סגור עלולים לחוש שלא ניתן לבטא בקלות את כל המילים, בשלב שני לאחר מספר שעות ניתן להתעורר עם שיתוק במחצית הפנים.


גורמים לשיתוק פנים

  1. חדירה של רוח חיצונית ("רוח קור") החוסמת את הזרימה בערוצי האנרגיה של הפנים..
  2. פגיעה עצבית כתוצאה מפציעה או ניתוח.
  3. טיפול שיניים או תאונה, אשר פגעו בעצב הפנים.
  4. אירוע מוחי.
  5. מצב נפשי של האדם כדוגמת: מתח נפשי, לחצים, טראומה, חרדות ופחדים.
 

אופני הטיפול 

  1. דיקור סיני טיפול ממוקד בפנים עם מספר מחטים רב יחסית על אזור הפגיעה על מנת להחזיר את התחושה לעצב הפנים מהר ככל האפשר. בנוסף לכך מטרת המחטים היא לבצע טיפול מערכתי כדי לחזק את מערכת החיסון ומצבו הנפשי רגשי של המטופל.
    הטיפול מתבצע במספר שלבים: בשלב הראשון מתחילים את הטיפול בעיסוי הפנים באזור המשותק, העיסוי מתחיל בעדינות ובהדרגה הופך ליותר אגרסיבי. בשלב השני מחדירים מחטים עם גירוי עצבי עדין עד בינוני. בשלב השלישי מחממים חלק מהנקודות שנדקרו בפנים בעזרת מוקסה.
    יש אפשרות להוסיף בטיפול הקזת דם עם כוס רוח קטנה בחלק מהנקודות.
    חשוב להדגיש שחיוני לבצע סדרה צפופה של טיפולים, כל יום או לפחות פעמיים בשבוע.
    יש מקרים של שיתוקי פנים שבטיפול אחד ניתן לראות הקלה גדולה מאוד, לעומת זאת ישנם מצבים דומים שקשה מאוד להשפיע עליהם. בנקודות המרוחקות בידיים וברגליים יש לטפל באופן סימאטרי ולדקור רק בצד המשותק.
     
  2. עיסוי שיקומי שמטרתו לשקם את שרירי הפנים הפגועים בעזרת תנועות צולבות לרוחב סיבי השריר. עיסוי זה גורם לשחרור השריר, לשחרור עצבים לכודים, לזרימת דם טובה יותר ולשיפור זרימת הלימפה. בעיסוי זה עומדים מאחורי ראש המטופל ועם האצבע המורה של המטפל עובדים סביב שק הדמעות. עם כריות האגודלים מבצעים תנועות הלוך וחזור בין הגבות ולאורך המצח.
     
  3. נטרול נקודות מעוררות כאב ( Trigger Points Therapy) - שיטת Trigger point therapy הינה שיטת עיסוי רפואי מיוחדת מאד, שהתפתחה בארה"ב לפני כ-65 שנה.
    בבסיס השיטה נמצאת ההבנה שנמ"כ (נקודות מעוררות כאב) נמצאות בכל שרירי התנועה של הגוף, והן אלה האחראיות ליצירת כאבים ופתולוגיות שריריות הקורות בגופינו (הן נותנות לשרירים את ההוראה לפעול/לא לפעול).
    ייחודן של הנמ"כ הוא בהקרנת כאבים לאזורי תנועה אחרים בגוף הרחוקים  ממקום כאב מסוים, כך שניתן לטפל בבעית כף יד למשל, מאיזור השיכמה.
    הנמ"כ משבשות למעשה את תהליכי הכיווץ וההרפיה של השרירים, ובכך גורמות לירידה בטווחי תנועתם, לתחושת "תפיסות" ולכאבים שונים ואף נעזרות באפקט ה"דומינו" המייצג את התנהגות מערכת התנועה של הגוף ב"שימור" הכאבים והגבלות התנועה.
 
מרפאת אור הנר - לחופש מכאבים
מודיעין (מרכז רננים מכבים , קומה ב' )  • חולון
054-6387294
nirchaim2@gmail.com
..