הטיפול האלטרנטיבי בעקמת בגב (סקוליוזיס-Scoliosis)

הגדרת העקמת
עקמת היא עיוות במנח החוליות בעמוד השדרה. היא מוגדרת כסטייה של עמוד השדרה מקו ישר כאשר מתבוננים בו מאחור, כך שעמוד השדרה נראה כאילו הוא נוטה לאחד הצדדים ונוצר חוסר תאימות בגובה הכתפיים או המותניים. בעקבות העיוות במנח החוליות משתנה גם ההתארגנות של השרירים, כך שבצד אחד יש התקצרות שלהם ובצד השני התארכות.

התפיסה המוטעית לגבי הגורמים לעקמת
בניגוד לאמונה העממית, סקוליוזיס לא נגרם כתוצאה מיציבה שמוטה, ישיבה לא נכונה או שינה על מזרן לא מתאים. אף כי יש לסקוליוזיס יש גם מאפיינים תורשתיים, הגורם להתפתחות ההפרעה אינו ידוע עד סופו וגם הרופאים והמדענים חלוקים בדעתם לגבי הסיבות להופעתה של ההפרעה. כיום מקובל לחשוב כי במקרים רבים סקוליוזיס היא הפרעת יציבה המופיעה מעצמה מסיבות שאינן ידועות.

הגורמים לעקמת
לרוב, הסיבות להתפתחות סקוליוזיס קשורות לא-סימטריה כלשהי משני צדי עמוד השדרה:
  1. שינוי במבנה חוליה או במבנה מספר חוליות.
  2. א-סימטריה המתפתחת בכוח השרירים משני צדי עמוד השדרה.
  3. רקע גנטי (תורשה).
  4. נוירופיברומטוזיס - מחלה שנגרמת ממוטציה או מהיעדר העתק של הגן NF1 או NF2.
המחלה נחלקת לשני סוגים: NF1 ו-NF2. הראשונה קלה יותר ושכיחה יותר (מקרה 1 לכל 3,600 לידות לערך מול 1 לכל 32,000 לידות). במחלה זו ישנם גידולים של רקמת העצב (נוירופיברומות) אשר עלולים לגרום לנזק רב כאשר הם לוחצים על העצבים עצמם ועל רקמות אחרות. הפרעה זו משפיעה על כל התאים של מערכת העצבים.
  1. א-סימטריה המתפתחת באגן.
  2. התפתחות מבנים פנימיים א-סימטריים (לדוגמה: הוצאת איבר מהגוף כתוצאה מניתוח עלולה להתבטא גם בסקוליוזיס).
  3. התפתחות של א-סימטריה בחושים, כלומר: חוסר איזון בשמיעה בין האוזן הימנית לשמאלית, חוסר איזון בראייה בין עין ימין לעין שמאל.
  4. סיבה שאינה ידועה.
 
תסמיני העקמת
  1. תנוחה נטויה של הגוף לצד אחד.
  2. גובה לא שווה של הכתפיים ושל המותניים.
  3. כאבי גב המופיעים בעקבות עמידה ממושכת או התעייפות מהירה של שרירי הגב.
  4. המרחק בין הזרועות אינו שווה.
  5. בנשים ניתן לראות א-סימטריה של השדיים.
  6. קושי להתכופף קדימה.
  7. הבליטות של הצלעות אינן שוות.
  8. בדרך כלל הסובלים מעקמת ירגישו שהבגדים שלהם לא מונחים כראוי על הגוף ושקווי הבגד נמצאים במנח אלכסוני.
 
הטיפול האלטרנטיבי לעקמת
  1. כירופרקטיקה:
הכירופרקטיקה מתבצעת בשלושה שלבים:
  1. ריכוך - שחרור והארכת השרירים, הרצועות והגידים שבמשך הזמן התקשחו כתוצאה מהעקמת.
  2. תיקון – שימוש בטכניקות בטוחות ועדינות של הזזת חוליות, תוך הסתייעות במדידות של צילומי רנטגן.
  3. קיבוע – מטרתו להקנות מחדש לשרירים, את היכולת להחזיק את היציבה החדשה, ולאפשר למערכת העצבים המרכזית להתרגל למנח המתוקן של החוליות.
 
  1. עיסוי רקמות עמוק:
עיסוי רקמות עמוק יכול לספק הפוגה למתיחות יתר ולשרירים מתוחים יתר על המידה. העיסוי יפחית את הלחץ בעמוד השדרה המקומט. אף שלא אחת מאפשרויות הטיפול לתיקון מצב זה, טיפול עיסוי יכול לסייע בהקלה בכאבי גב. כתוצאה מכך, נשימה רדודה, סיאטיקה, כאבי ראש ונדודי שינה הנגרמים על ידי מבנה עמוד השדרה החריג.
  1. יוגה:
ישנם תרגילי יוגה רבים שניתן לבצע, אבחר מספר תרגילים לדוגמא, יש לזכור שישנם תרגילים לגב עצמו אבל ישנם תרגילים רבים שיכולים לעזור כמו תרגילי בטן, תרגילי מותניים, תרגילים לשרירים אלכסוניים ותרגילים לכפות הרגליים. עדיף להתמיד בביצוע תרגילים וחיזוק השרירים כאורח חיים ולא רק כסדרת טיפולים חד פעמית. התרגילים עוזרים לשמור על איזון שרירי הגב ולמנוע הידרדרות בגלל חולשת שרירים. הטיפול יכלול את התרגילים הבאים: חיזוק שרירי הגב, חיזוק שרירי בטן ומותניים, חיזוק שרירה בטן וגב, חיזוק שרירי הגב, חיזוק הגב הבטן ושרירה הרגליים, נטייה קדימה בגב ישר, חיזוק כפות הרגליים.
  1. טווינא:
הטיפול מורכב משני חלקים: החלק הקעור של עמוד השדרה והחלק הקמור שלו. במהלך הטיפול משלבים את הטיפול משני הצדדים. מטרת הטיפול היא לשפר את טווח התנועה של שרירי הגב וחוליות עמוד השדרה על ידי טיפול בשני צידי הגב: צד קעור – שחרור חסימות והארכת שרירים, גידים ורצועות. צד קמור – הרגעת שרירים ופיזור עודפים. הנעת חוליות עמוד השדרה והחזרתן למקומם, על ידי סיבובים, דחיפות ומשיכות. בעת הצורך ניתן להוסיף תמיכה למערכת הנשימה. המטופל שוכב על הבטן הן כאשר מטפלים בצד הקעור והן כאשר מטפלים בצד הקמור.
יעילות הטיפול גבוהה ביותר ומוכחת.
 




סיכום

טיפול טווינא בעקמת הוא היעיל ביותר מבין השיטות השונות מאחר שמתייחס הן לצד הקעור והן לצד הקמור של הגב. יתרה מזאת, הטיפול בטווינא מתאים לכל גיל ויעילותו היא כתשעים אחוז.
 
 
מרפאת אור הנר - לחופש מכאבים
מודיעין (מרכז רננים מכבים , קומה ב' )  • חולון
054-6387294
nirchaim2@gmail.com
..