השפעת העיסוי התאילנדי על מערכות הגוף

 
ארבעת מרכיבי הרפואה התאילנדית
1.לחיצות – שיטות עיסוי רבות משתמשות בלחיצות מסוגים שונים, כמו לחיצות סטטיות, לחיצות בתנועתיות ולחיצות המשולבות במתיחה. בעיסוי התאילנדי מבצעים לחיצות תוך שימוש בחלקי הגוף המטפל כדוגמת שורש כף היד, מפרק הברך, מרפק, עצם הישיבה ועוד. בהתאם לעוצמה הרצויה ושטח הלחץ לו אנו זקוקים. לחיצה יעילה נעשית ע"י שימוש במשקל הגוף בלי להשתמש בכוח שריריו. את הלחיצות יש לבצע באופן הדרגתי ללא גרימת כאב למטופל. הלחיצות משפיעות על הגוף בדרכים רבות: הן מחממות את הגוף, יעילות לשחרור השרירים, ממריצות את הדם, עוזרות לניקוז לימפטי, מעוררות את מערכת העיכול ומרגיעות את מערכת העצבים.
2.מתיחות – שיטת העיסוי התאילנדי עשירה במתיחות, כאשר מבצעים את המתיחות בצורה נכונה השפעתן על הגוף חיובית, את המתיחות יש לבצע באופן איטי והדרגתי ולהגיע עד קצה גבול היכולת של המטופל בלי לגרום לו לאי נוחות או כאב.

כדי שהמתיחה תהיה יעילה, להישאר בגבול יכולתו של המטופל מ30 שניות ועד מספר דקות, ורק אז לשחרר בצורה איטית, יש לחזור על המתיחה לפחות שלוש פעמים. לפני ביצוע מתיחות יש לדאוג להעלות את טמפרטורת השרירים, כאשר השרירים חמים, הם גמישים יותר והסיכוי לנזק קטן. כאשר השרירים קרים הם מתכווצים באופן מגושם ועלול להיגרם להם נזק.

1.מניפולציות – המניפולציה היא תנועה מהירה בעלת טווח תנועה קטן, אותה מבצעים על מפרקי הגוף. בשימוש בטכניקה זו שומעים בדר"כ כעין צליל "קנאק", המבשר על שינוי לחץ בתוך הקפסולה(עטיפת המפרק). לחץ זה עלול לגרום למתח וכאב. בעת ביצוע המניפולציה, גורמים למיקרו-טראומה במפרק, הגורם לזירוז חילוף החומרים באזור והיעיל להורדת כאב ולשמירת תנועתיות תקינה במפרק. ניתן להשתמש בטכניקה זו כדי לייצב מפרק ולהחזיר מפרק שזז ממקומו. אין להשתמש בטכניקה של מניפולציה במצבים של צפיפות עצם נמוכה, פגיעה בעצמות כגון שבר או סדק, במטופלים מבוגרים מאוד, במטופלים בעלי כלי דם לא גמישים, במצב של שרירים תפוסים וכן במטופל במראה סימני פחד.
2.טכניקת עצירת הדם – בטכניקה זו לוחץ המטפל באזור בו עובר כלי דם ראשי, בגפיים העליונות והתחתונות ובבטן. לחץ הדם וכלי הדם הנמצאים מעל נקודת הלחץ עולה, העצבים קולטים את השינוי הזה ושולחים מסר אל הלב כדי שיאט את קצב פעימותיו וכדי לאזן את לחץ הדם. האטת קצב פעימות הלב מביאה את הגוף להרפיה כללית מוחלטת.
 
השפעות העיסוי על מערכות הגוף:
1. מערכת התנועה -מערכת זו כוללת את השרירים, העצמות, הרצועות והגידים, והיא פעילה באופן מאומץ ברוב שעות היום ומופעל עליה עומס רב הנובע מעבודה פיזית בלתי מאוזנת, עודף משקל, תנועתיות לא נכונה ועומס פנימי הנובע מהפרעות נפשיות. העיסוי יתרום למודעות האדם לגופו ולאופן יציבתו.
2. מפרקים – העיסוי ישפר ויגדיל את טווח התנועה של המפרקים. כתוצאה מהגברת זרימת הדם העיסוי יעזור לאספקת חומרי המזון, חמצן וסילוק הפסולת, וכתוצאה מכך התפקוד ישתפר.
3. העצמות – למרות שהעצם היא רקמה קשה, העצמות מייצרות את תאי הדם וחשוב לשמור על תפקודן התקין. העיסוי יזרים את הדם, יסלק תאים מתים וחומרי פסולת ויועיל לתפקודן.
4. רקמות רכות, שרירים, רצועות וגידים – העיסוי משחרר הידבקויות שנוצרות בסיבי השריר ובכך מרכך ומגמיש את השריר ומגביר את טווח התנועה שלו. העיסוי מגביר את זרימת הדם לשרירים, לרצועות ולגידים, ובכך משפר את התזונה ואספקת החמצן לתאים. ומסלק חומרי פסולת כדוגמת חמצן חלב לאחר מאמץ גופני. העיסוי משחרר מתח ומרגיע כאב ומסייע להכנת השרירים, הרצועות והגידים לפעולתם.
5. הלב ומחזור הדם – משפר את זרימת מחזור הדם: מעודד חזרה ורידית לכיוון הלב ומכאן משתפרת גם ההולכה העורקית. משפר הובלת חמצן לתאי כל הרקמות בגוף ומסלק פסולת מהם. מגרה יצור תאי דם אדומים (מועיל לאנמיה). מסייע הן בהמרצה והן בהרגעה.
6. הלימפה – העיסוי מעודד את זרימת הלימפה בצינורות לכיוון הבלוטות ובכך מייעל את פעולת סילוק חומרי הפסולת מהתאים. מערכת הלימפה היא חלק מהמערכת החיסונית: העיסוי מחזק את המערכת החיסונית.
7. עור – מגע בעור מעורר גירוי עצבי שמרחיב כלי דם שטחיים, בכך משתפרת זרימת הדם לעור – תזונת העור משתפרת. עידוד תפקוד בלוטות הפרשה בעור: זיעה, שומן, שיער. העור מתפקד כהגנה בין הסביבה החיצונית לגוף: תחזוקה שלו מחסנת.
8. עצבים – עיסוי מרגיע את מערכת העצבים: מעורר את המערכת הפרה-סימפתטית (אחראית על רגיעה), מעודד פעילות אלפא במוח (הרפיה). מפעיל עצבים שאחראים על מגע נעים ומדכא עצבים שאחראים על כאב.
9. נשימה – כשנרגעים בעיסוי גודלת המודעות לנשימה וזה מעודד נשימה מלאה, עמוקה. עיסוי משחרר מתח שרירי בבית החזה, מגדיל נפח ריאות ומאפשר כניסת אוויר גדולה יותר.
10. עיכול – מערכת זו פעילה מאוד וצריכה להתמודד אם הרגלי תזונה לא נכונים ומזון מתועש, עיסוי כללי משפר הספקת חמצן למערכת העיכול ובכך משפר תפקודה. עיסוי בטן מעודד תנועה במערכת העיכול, עוזר להניע את תוכן המעיים בכיוון יציאה, משחרר מתח משרירי דופן המעי ובכך מאפשר לו לפעול בחופשיות.
11. מערכת הורמונאלית – העיסוי מעלה ייצור סטרואידים – עוזר לשמור על רמת איזון כל המערכות (ייצוב לחץ דם, הסדרת קצב הלב, הסדרת נשימה, הספקת דם, תפקוד מערכת חיסון, איזון רגשי, מוריד פחד וחרדה, משפר יכולת תגובה למצבי לחץ). מייצר סרטונין – מרומם מצב רוח. מוריד רמות של הורמון מתח – קורטיזול ואדרנלין. מגע בעור מגרה ייצור אנדורפינים – משככי כאב.

 לסיכום, לעיסוי התאילנדי השפעה פסיכולוגית של רגיעה ומנוחה. ומגביר את מודעות המקבל לנוכחות בגוף, לתנועתו ולתחושותיו. 

 
 
מרפאת אור הנר - לחופש מכאבים
מודיעין (מרכז רננים מכבים , קומה ב' )  • חולון
054-6387294
nirchaim2@gmail.com
..